8
juli
2023

Indische Salon | in Maastricht | 'Kleinkinderen van de Oost'

Het Indisch Herinneringscentrum (IHC) organiseert dit jaar Indische Salons door heel Nederland over het themajaar Leven met Oorlog van Platform WO II. In dat kader organiseert het IHC in samenwerking met Stichting Pelita regio Limburg, op zaterdag 8 juli een Indische Salon in Maastricht. We gaan in op het belang van herdenken voor verschillende generaties. De nadruk wordt gelegd op hoe de jongere generaties, de generatie van hun ouders en grootouders beter proberen te begrijpen door middel van herdenken.

Kleinkinderen van de Oost

Foto: uit 'Kleinkinderen van de Oost'

In samenwerking met New Amsterdam Film vertonen wij als voorprogramma de documentaire 'De Kleinkinderen van de Oost', een documentaire over omgaan met het verleden. Na de film gaan we in gesprek met onder andere Daan van Citters, Joenoes Polnaija en Tasilo Pieck.


Daarnaast gaan we in gesprek met Joost Wilgenhof over de koloniale erfenis die hij in zijn podcast de Ranchi baby’s heeft ontrafeld. Want ook dat koloniale stukje van het verleden maakt onderdeel van de manier waarop wij de oorlog in voormalig Nederlands-Indië herdenken.


Bertine Mitima, keynote speaker, beleidsonderzoeker en adviseur bij ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld, onderdeel van ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum zal het thema vanuit haar wetenschappelijke benadering behandelen. In het bijzonder het herdenken en in samenwerking met Jessica Apon, stichting Pelita, intergenerationeel trauma en deskundigheidsbevordering.
 

Het programma wordt omlijst door een voordracht van Esmay Usmany en wordt gemodereerd door Jeanine de Bruin.

Programma

13:00 - Film bekijken 'Kleinkinderen van de Oost'
14.30 – 15.00 grote pauze en inloop plenaire programma
15.00 – 17.30 Programma met onder andere Joenoes Polnaija, Daan van Citters, Tasilo Pieck, Esmay Usmany
17.30 – 18.30 Nazit

Locatie: Ainsi, Intro in Situ
Adres: Lage Kanaaldijk 112-113, 6212 NA Maastricht

Kaarten

Voor dit programma zijn 3 soorten kaarten beschikbaar:

  1. Alleen naar de film (€5,-)
  2. Film & plenaire programma (€12,50,- inclusief drankjes)
  3. Alleen plenaire programma (€10,-)

Reserveer direct

Indische Salons 2023

Kom dit jaar naar een van de Indische Salons! Georganiseerd door heel Nederland met als overkoepelend thema ‘Leven met oorlog’. Praat mee over onderwerpen als de doorwerking van oorlog, beeldvorming en veerkracht. Iedere Indische Salon is gevuld met muziek, sprekers en entertainment. Middagen geschikt voor alle generaties!

  • zondag 21 mei – Den Haag, in Museum Sophiahof
  • zaterdag 8 juli – Maastricht, in Intro in Situ 
  • zaterdag 28 oktober – Alkmaar, in Vrij Zijn Theater – nadere informatie volgt
  • maandag 6 november – Ede, in Cultura – nadere informatie volgt
  • zondag 19 november – Enschede, in De Museumfabriek – nadere informatie volgt

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Vfonds. En is een samenwerking met Stichting Pelita in het kader van het themajaar 'Leven met Oorlog'. 

VfondsPelita