28
november
2022

Indische Salon | in Ede | Onze familieverhalen

Voor deze editie van de Indische Salon werkt het Indisch Herinneringscentrum dit jaar weer samen met Indië Vrienden Ede en Cultura. Dit jaar gaan we het hebben over familieverhalen. Hoe goed en hoeveel weet de jongere generatie over hun eigen familiegeschiedenis? Wat willen ze weten? Vinden ze kennis van de familiegeschiedenis wel belangrijk en zo ja, waarom? 

Indische Salon Ede

Familiegeschiedenis is ook een van de kernboodschappen van de tentoonstelling ONS LAND die samengesteld is door Het Indisch Herinneringscentrum en Moluks Historisch Museum. In deze tentoonstelling worden de complexe en vaak pijnlijke kanten van de Nederlandse koloniale geschiedenis verteld aan de hand van acht intergenerationele familieverhalen. De bezoeker wordt niet alleen maar geconfronteerd met het dekolonisatieproces, postkoloniaal debat en de problemen die elke generatie mee worstelen, maar wordt ook gestimuleerd om daarna over eigen familiegeschiedenis na te denken. 

Het programma in Cultura (Ede) start met een korte lezing over de bevindingen die schrijfster/historica Suze Zijlstra heeft ontdekt tijdens haar onderzoek naar haar voorouders/familiegeschiedenis. Dit is een begin van de hele zoektocht naar eigen identiteit en hoe onderzoeken zoals wat zij heeft gedaan een deel uitmaakt, niet alleen maar in haar carrière als historica maar ook in haar dagelijks leven.  

Amber Nefkens, Demi van Hutten en Jarino Tummers krijgen daarna het podium om te laten zien hoe belangrijk het is om eigen geschiedenis te ontdekken en hoe zij dat in eigen werk reflecteren. Murjani Kusumobroto leidt de gesprekken en het programma wordt omlijst door muziek van Edu & Friends.  

Programma

Datum - maandag 28 november 2021 
Tijdstip - 20.00 — 22:30 
Locatie - Cultura, Molenstraat 45,6711 AW Ede 
Kosten -  € 7,50 
Tickets - Indische Salon Ede (cultura-ede.nl)  

Over de sprekers

Suze Zijlstra is historica, gespecialiseerd in Nederlandse koloniale en maritieme geschiedenis. Eerder werkte zij als universitair docent maritieme geschiedenis aan de Universiteit Leiden. In september 2021 publiceerde zij De voormoeders, over een verborgen Nederlands-Indische familiegeschiedenis. Voor dit onderzoek volgde zij de Aziatische en Euraziatische vrouwen in haar familie, vanaf Makassar in de tijd van de VOC, via de suikerplantages van Java, tot en met de migratie van haar oma’s gezin in de jaren 1950 naar Nederland.  

Amber Nefkens is een creatieve duizendpoot die is afgestudeerd op het gebied van Cultuur en Media (Bachelor Taal-en Cultuurstudies en Master Film -en  Televisiewetenschap aan de UU). Ze is derde generatie Indische Nederlander die actief is als muzikante, filmmaker en theatermaker. Op dit moment is ze bezig met een podcast over het overlijden van haar oma, De laatste dagen van mijn oma en met een project rondom haar eerste kindje, zoon Lenn Willem Loetje (2022) en hoe zij haar Indische roots op hem kan overdragen. 

Demi van Hutten heeft tijdens de zoektocht naar haar roots twee boeken geschreven. Gedurende haar stage bij Pindah* Magazine schreef zij een online rubriek waarin ze Indische en Molukse jongeren interviewde over hun roots, de cultuur en familieverhalen. Die artikelen werden de basis voor haar boek ‘De Derde Generatie: de kinderen en kleinkinderen van’. Niet lang daarna kwam er een vervolg: De Tweede Generatie; de kinderen van. Met een Journalistiek diploma op zak schrijft zij ook artikelen voor het nieuwe Indah* Magazine. 

Jarino Tummers en zijn vrouw Kimberly zijn trotse eigenaren van Twentyfour Dance Centre. Daarnaast is Jarino ook videograaf en heeft sinds kort Twentyfour Media opgericht waar hij verschillende video’s maakt voor diverse bedrijven, evenementen, aftermovies, feestjes en bruiloften. Zijn ouders hebben Indische/Molukse roots en dat “een beetje Indonesisch, een beetje Nederlands en een beetje Moluks” geven kleur aan zijn leven.  

 

Fotocredits:  
Ons Land: Sarahdona Manev 
Suze Zijlstra: Ruud Pos  
Amber Nefkens: Slamet Jerman