21
mei
2023

Indische Salon | de onzichtbare littekens

Ook in 2023 organiseert het Indisch Herinneringscentrum weer een aantal Indische Salons door heel Nederland. Daarbij volgen we het thema dat Platform WO II voor dit jaar heeft gekozen: de impact van oorlog op individuen, families en op de samenleving: Leven met oorlog. In dat kader organiseert het IHC in samenwerking met Ricci Scheldwacht, journalist en eindredacteur van het Indisch maandblad Moesson, op zondag 21 mei de eerste salon van dit jaar in Museum Sophiahof in Den Haag. In de eerste editie van dit jaar gaan we in op hoe de oorlog doorwerkt in het leven nu en op jongere generaties. Hoe gaan zij daarmee om? 

 

Oorlog werkt door

Meer dan 350 duizend mensen moesten tussen 1945 en 1968 naar Nederland vluchten als een gevolg van een bloedige oorlog die vier jaar duurde. De kolonie Nederlands-Indië, zoals Indonesië werd genoemd, werd een zelfstandige republiek. De Tweede Wereldoorlog en de onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949) lieten veel littekens achter, voornamelijk bij degenen die hun geboorteland moesten verlaten voor het kille Nederland.

Ontworteling, identiteitscrisis zijn onder andere de gevolgen van transgenerationeel trauma. Pijn en verlies wordt van generatie op generatie doorgegeven. Hoe verhoudt de jongste generatie zich tot het verleden van hun ouders en grootouders? Hebben ze een manier gevonden om de trauma’s te verwerken? En hoe kijken ze naar de toekomst?

Programma

Datum: zondag 21 mei 

14.30 uur - Inloop
15.00 uur -  startprogramma
16.15 uur - korte pauze
17.00 uur - einde programma
18:00 uur -  afsluiting middag

Locatie: Sophialaan 10, 2514 JR Den Haag

Reserveer direct jouw kaarten

Line up

Dido Michielsen en Dido Drachman praten over de doorwerking van oorlog en hoe dat onderwerp in hun werk terugkeert.

De vader van Dido Michielsen (2e generatie) maakte de Japanse bezetting, de bersiap en de koloniale oorlog mee. Hij scheidde van Dido’s moeder en verliet het gezin toen Dido acht jaar oud was. Haar vader heeft ze daarom nooit goed gekend.
 

Dido Drachman (3e generatie) is striptekenaar en liet zich inspireren door de verhalen over de oorlog van anderen. 

dido Dido michielsen

Dido Drachman           Dido Michielsen (foto door: Melanie Marsman)

August de Bats en Nina Nussy
August de Bats en Nina Nussy vertellen over de opnamen van de minidocumentaire Leven met Oorlog waar ze een rol daarin spelen en nu te zien is op de website van WOII en op YouTube.

august Nina Nussy

August de Bats             Nina Nussy

Louis Zweers
Kunst- en fotohistoricus Louis Zweers vertelt over zijn laatste boek Koloniale Oorlog, ongewenst en gewenst beeld.

Memories of the body
Het programma wordt besloten met een korte performance door dansmaker en visueel kunstenares Aafke de Jong, in samenwerking met muzikant/componist Ferdinand van Duuren, danseres Kamee Frieling en Sylvia Erschen.

Aafke de JOng

Aafke de Jong

Over Indische Salons

Indische Salons zijn bijeenkomsten door het hele land gekoppeld aan een Indisch thema dat aansluit bij de kerntaken - en doelstellingen van het IHC. Een Indische Salon is een samenwerking tussen het IHC en een (Indische) organisatie of particulier. Het IHC ondersteunt inhoudelijk.

v
Samenwerkingspartner vfonds ondersteunt de programmering van het Indisch Herinneringscentrum

Indische Salons in 2023

Kom dit jaar naar een van de Indische Salons! Georganiseerd door heel Nederland met als overkoepelend thema 'Leven met oorlog'. Praat mee over onderwerpen als de doorwerking van oorlog, beeldvorming en veerkracht. Iedere Indische Salon is gevuld met muziek, sprekers en entertainment. Middagen geschikt voor alle generaties!

  • zondag 21 mei - Den Haag, in Museum Sophiahof
  • zaterdag 8 juli - Maastricht, in Intro in Situ
  • zaterdag 28 oktober - Alkmaar, in Vrij Zijn Theater
  • maandag 6 november - Ede, in Cultura
  • zondag 19 november - Enschede, in De Museumfabriek