30
oktober
2022

Indische Salon | in Breda - Het Einde van Nederlands Nieuw-Guinea

1 oktober 1962: de dag van de overdracht van Nederlands Nieuw-Guinea aan de UN. Dat de periode erna een periode van humanitaire ramp was, weten velen nog niet. De gedwongen migratie naar het vaderland dat ze nog nooit eerder hebben gezien en het onafhankelijkheidsverlangen van Westelijk Nieuw-Guinea die werd opgeofferd. De Indische Salon in Breda wil vanuit die gedachte het einde van Nederlands Nieuw-Guinea onder de aandacht brengen.

indische salon

In het programma gaan we praten over de directe gevolgen van het einde van Nederlands Nieuw-Guinea voor de Indische, de Nederlandse, de Molukse en de Papoease gemeenschap.

Het programma in het auditorium van Stedelijk Museum Breda start met een korte lezing over de geschiedenis van Nederlands Nieuw-Guinea tot 1962. Vervolgens gaat Nico Jouwe een lezing geven over de gevolgen van het einde van Nederlands Nieuw-Guinea voor de originele bewoners (de Papoea’s), de Nederlandse, de Indische en de Molukse gemeenschap. Hoe hebben ze de periode na 1 oktober 1962 beleefd totdat Indonesië op 1 mei 1963 de macht overnam? Diegenen die niet in West-Papoea wilden blijven waren gedwongen om naar Nederland te gaan. Wat gebeurde er met de rest die wel in Papoea bleef? 

Basile Lemaire leidt een panelgesprek met historicus Bert Oudenhoven, Nico Jouwe, Monique Verhoeckx en Charlene Vodegel. Het muziekale intermezzo wordt begeleid door Sonny en Demi

Monique Verhoeckx, Nico Jouwe, Bert Oudenhoven, Basile Lemaire
Programma

Datum: zondag 30 oktober 2022

Wanneer: 13:30 uur - 17:00 uur

Locatie: Auditorium van Stedelijk Museum Breda - Boschstraat 22,4811 GH Breda

Kosten: €5,00 

Tickets via onze webwinkel

Deze Indische Salon is een samenwerking van Stichting Arjati en het Indisch Herinneringscentrum.