1
april
2023

Indiëlezing - Koloniaal Erfgoed uit Nederlands-Indië/Indonesië

Het Indisch Herinneringscentrum, in samenwerking met OBA Oosterdok, organiseert op zaterdag 1 april 2023 de Indiëlezing. In deze 12e editie van de lezing gaan we in op het veelbesproken onderwerp: koloniaal erfgoed uit Nederlands-Indië/Indonesië. Een relevant onderwerp dat vaak te horen is onder de term: roofkunst.  

indiëlezing, diamant van banjarmasin uit Rijksmuseum

Tijdens de koloniale periode werden veel kostbare voorwerpen uit Indonesië naar Nederland gebracht. Zowel in Nederland als in Indonesië is er een commissie samengesteld om de teruggave van deze culturele voorwerpen te bestuderen en beoordelen. De Indonesische regering eist acht kunststukken en natuurwetenschappelijke collecties terug van Nederland. Een daarvan is de schedel van de Javamens, uit de Dubois-collectie van Naturalis. De stukken en collecties worden door Indonesië aangemerkt als roofgoederen. Was het echter zo gegaan? Hoe hebben musea of kunstverzamelaars toentertijd deze collectie samengesteld? Waarom staan deze stukken en collecties op de verlanglijst van Indonesië? Is teruggave de enige optie? Staat Indonesië ook open voor andere objecten? Het is duidelijk dat discussies over voorwerpen uit de koloniale periode niet alleen over de restitutie gaan maar ook over de betekenis van die objecten voor beide landen.

Caroline Drieënhuizen gaat het onderwerp in een bredere context plaatsen. Voorwerpen uit de koloniale periode kunnen zowel in musea als in privé collecties worden bewaard. Hoe gaan we ermee om, als we zulke voorwerpen thuis hebben? Hoe verhouden wij ons nu tot de herkomst en de geschiedenis van het voorwerp? Vervolgens gaat Mirjam Shatanawi in op de vraag hoe wij de collecties kunnen dekoloniseren en wat voor veranderingen kunnen wij inbrengen in het herbeschrijven en opnieuw verzamelen van de collectie? Fajri Adieyatna, PhD kandidaat van het project Pressing Matters, geeft daarna een inzicht in het Indonesische perspectief. Wat betekent de teruggave van koloniaal erfgoed voor hem en hoe hij dit in context plaatst gebaseerd op zijn eigen onderzoek. Ook het publiek krijgt ruim de kans om vragen te stellen en verhalen te delen. De lezing wordt omlijst door een voordracht van dichter, muzikant, columnist Robin Block en zal gemodereerd worden door de Indonesische journalist en schrijver, Joss Wibisono

Programma:
13.30 Inloop
14.00 Startprogramma
14.10 Lezing Caroline Drieënhuizen
14.30 Lezing Mirjam Shatanawi
14.50 Pauze
15.20 Voordracht Robin Block
15.30 Lezing Fajri Adieyatna
15.50 Panelgesprek met alle sprekers en ruimte voor vragen uit het publiek
16.20 Einde

Datum: zaterdag 1 april 2023 
Tijd: 14.00-17.00 uur 
Locatie: OBA Theater, Openbare Bibliotheek Amsterdam (Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam)

Toegang is gratis, maar aanmelden is verplicht. 
Reserveer hier uw kaarten!