Indië Next
Herinneringen aan en representatie van het verleden raken de kern van het Indisch Herinneringscentrum. Maar wat wordt er precies herinnerd en wat niet? Welke verhalen krijgen een plek en voor wie spreken ze? Op zaterdag 7 december organiseert het Indisch Herinneringscentrum in Museum Sophiahof Indië Next, een programma met lezingen, discussies, muziek en dans, over de dynamiek van de herinnering. Over de schurende grenzen tussen de koloniale representaties in Nederland en Indonesië.
Het koloniale verleden
De geschiedenis heeft grenzen getrokken tussen Nederland en Indonesië. De herinneringen aan en opvattingen over de koloniale tijd zijn in Nederland en Indonesië een eigen richting op gegaan, ingebed in overheersende nationale verhalen. Toch worden er grenzen overschreden. Nederlanders en Indonesiërs doen pogingen het koloniale verleden een plaats te geven, waarin recht wordt gedaan aan verschillende perspectieven. Indonesiërs schrijven over de koloniale tijd; Indische Nederlanders gaan op zoek naar hun Indonesische connecties, of zetten zich hier juist tegen af; musea streven naar een ‘inclusiever’ verhaal dat recht doet aan de complexiteit van dit verleden.
Sfeerimpressie vorige editie in 2017, genaamd De Dag van de Indische Herinnering
Indië Next
Tijdens Indië Next onderzoeken sprekers uit Nederland en Indonesië de schurende grenzen tussen de koloniale representaties in Nederland en Indonesië. Hoofdspreker is de Indonesische auteur Iksaka Banu, die verhalen schrijft over de koloniale tijd van Indonesië, vanuit een Nederlands perspectief. Waarom kiest hij juist voor deze invalshoek? Welke reacties roept dit op in Indonesië?
Sprekers Sadiah Boonstra, Max Meijer, Marjolein van Asdonck, Arnoud Arps en Amanda Pinatih, zullen het onder andere hebben over museale representaties in Nederland en Indonesië en over diversiteit en het gebrek daaraan in herinnering en representatie. Verder zal bij Indië Next aandacht worden besteed aan de gezamenlijke projecten van Indonesische en Nederlandse (Indische) kunstenaars van My Story, Shared History. De middag wordt gehost door Noraly Beyer. Met performances van dichter Robin Block, singer-songwriter Shishani en moderne dans SAMSARA. Het event is deels NL en deels ENG. Er is simultaan vertaling aanwezig.
Hoofdspreker uit Indonesië Iksaka Banu
Sprekers Sadiah Boonstra, Amanda Pinatih en zangeres Shishani spreken en treden op bij Indië Next
Programma
13.00 - 13:30 registratie en ontvangst
13.30 - 14.45 programmadeel I met hoofdspreker Iksaka Banu, panelgesprek met Iksaka Banu, Arnoud Arps en Marjolein van Asdonck en performance van Robin Block
15.15 - 16:30 programmadeel II met spreker Sadiah Boonstra, panelgesprek met Sadiah Boonstra, Max Meijer en Amanda Pinatih en performances van Shishani en SAMSARA.
Host: Noraly Beyer
HET PROGRAMMA IS HELAAS VOL. AANMELDEN IS NIET MEER MOGELIJK.
Terugkerend evenement
Dit programma vindt elke twee jaar plaats (zie hier een impressie van de afgelopen editie) en stond voorheen bekend als De Dag van de Indische Herinnering. Een inhoudelijk programma waarbij vanuit diverse perspectieven wordt gereflecteerd op hoe het koloniale verleden vandaag de dag wordt herinnerd en gerepresenteerd. Met altijd een bijzondere hoofdspreker uit Indonesië.
Over Indië Next
Er is een spanningsveld tussen recente maatschappelijke ontwikkelingen en de wijze waarop herinneringen vorm krijgen in representaties. Met Indië Next geven wij podium aan de diversiteit aan stemmen als het gaat om deze herinneringen, maar vooral ook: hoe komen we samen tot een inclusief verhaal waarin mensen zich gehoord en gerepresenteerd voelen én tegelijk relevant is voor de generaties van nu?