15
augustus
2022

Herdenking in Museum Sophiahof | De Oost Bezet | VOL

Dit jaar is het 80 jaar geleden dat Japan in maart 1942 Nederlands-Indië bezette. De Japanse inval luidde het begin in van verschuivende machtsverhoudingen die ingrijpende gevolgen hadden voor velen. In samenwerking met Museum Sophiahof, Moluks Historisch Museum en Stiching Pelita vertellen wij de verhalen over deze periode en de nasleep ervan in een afwisselend lunchprogramma met muzikaal theater, verhalen over dierbare objecten en spoken word op 15 augustus. 

Het programma begint in de middag met de lunch. Tijdens de lunch zal Amber Nefkens een muzikale en theatrale bijdrage geven waar zij de verhalen van de oorlogsjaren van haar oma gaat vertellen met kunstzinnige vormen.

Daarna gaan we praten met twee sprekers over objecten die men uit het kamp in Nederlands-Indië hebben meegenomen en met een deskundige die deze periode heeft bestudeerd. Het programma eindigt na een voordrage van spoken word artist Gloria Lappya en aansluitend kranslegging voor bezoekers.

Meld je direct aan - beperkte plekken beschikbaar

Aanmelding doe je door een mail te sturen (naar info@museumsophiahof.nl) met daarop jouw naam en de naam van de oudere die met je mee komt. Na afloop is het ook mogelijk om onze tentoonstellingen te bezoeken. Daarvoor hanteren we een speciaal tarief: 2,50 euro in plaats van 9,50 euro, te voldoen aan de balie (Of gratis op vertoon van een Museumkaart. Kijk hier voor ander tarieven). Vermeld ook in de mail of jullie de tentoonstelling willen bezoeken. Dit willen we graag van tevoren weten omdat er niet teveel bezoekers tegelijk de tentoonstellingsruimte in kunnen.

Programma

13.00 uur: Inloop met Indisch lunchbuffet
13.30 uur: Muziektheater door Amber Nefkens
14.00 uur: Lezing over de impact van de Japanse bezetting op het dagelijks leven in Nederlands-Indië. En gesprekken met getuigen van de Japanse bezetting over dierbare voorwerpen van toen die ze tot op de dag van vandaag koesteren                      
15.00 uur: Spoken Word door Gloria Lappya
15.10 uur: Herdenking en gelegenheid tot bloemen leggen bij het miniatuur Indisch Monument. Gelegenheid om de tentoonstellingen ONS LAND en Japanse Hellships te bezoeken
17.00 uur: Museum gesloten