10
juni
2021

Educatie | Workshop ‘Dekolonisatie en multiperspectiviteit in de klas’

Speciaal voor eerste en tweedejaars studenten van de lerarenopleiding geschiedenis is er een interactieve online workshop opgezet om de geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië vanuit een inclusieve invalshoek te benaderen. Want hoe pak je multiperspectiviteit aan in de praktijk? Hoe ga je om met lastige discussies in de klas? En wat is jouw eigen positie als docent?

Inclusief Indië

Educatief platform 'Inclusief Indië'

Vanaf mei 2020 staat de educatieve website ‘Inclusief Indië’, ontwikkeld door het Indisch Herinneringscentrum, online. Deze website vormt een eigentijds educatief project dat bestaat uit een digitale leeromgeving voor het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs, bestaande uit drie themalessen. Binnen de themalessen staat multiperspectiviteit centraal, waarbij de geschiedenis van Nederlands-Indië, de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië en de daaropvolgende onafhankelijkheid/dekolonisatie vanuit verschillende invalshoeken worden belicht. Zo maken leerlingen bijvoorbeeld kennis met het Indische, Indonesische, Nederlandse, Molukse en Papoease perspectief en worden ze uitgedaagd een eigen standpunt in te nemen.

Workshops

Speciaal voor eerste en tweedejaars* studenten van de lerarenopleiding geschiedenis is er een interactieve online workshop opgezet om de geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië vanuit een inclusieve invalshoek te benaderen. Want hoe pak je multiperspectiviteit aan in de praktijk? Hoe ga je om met lastige discussies in de klas? En wat is jouw eigen positie als docent?

In de ca. 2 uur durende workshop worden de docenten meegenomen door het lesmateriaal, peilen we de kennis over voormalig Nederlands-Indië en wordt er aandacht besteed aan de huidige dekolonisatie debatten. Studenten krijgen handige tools mee om hun eigen lessen inclusief vorm te geven en gaan met elkaar in gesprek over relevante thema’s binnen het dekolonisatie debat. Daarbij zullen onderwerpen als dekolonisatie, inclusie en het lesmateriaal van Inclusief Indië centraal staan.

Programma

Wanneer: 10 en 11 juni, 14:00 - 16:00 uur

Locatie: online, via Zoom

Kosten: gratis

Aanmelden: stuur een e-mail naar Jurriaan Koning

 

* in overleg ook toegankelijk voor derde- en vierdejaars studenten.