5
mei
2023

Echte Helden Getuigen Zelden - 5 mei programma

Op 5 mei 2023 organiseert Het Indisch Herinneringscentrum de vertoning van de documentaire ‘De vitaliteit van hun vaders’, een film van de onlangs overleden Kees Hin, in samenwerking met Iwan Faiman en Ernst Jansz. De film is een zoektocht naar de verzetsactiviteiten van hun Indonesische en Indische vaders in Nederland tijdens WOII.

Ernst Jansz en Iwan Faiman Echte Helden Getuigen Zelden

Samen met studenten van de politieke organisatie Perhimpunan Indonesia, zo’n 100 leden, sloten Slamet Faiman en Rudi Jansz zich aan bij het Nederlandse verzet. Zij hielpen Joodse kinderen onderduiken en waren betrokken bij vele andere illegale activiteiten. Heldendaden die weinig bekend zijn en nu bijna vergeten. In deze documentaire, waarin Iwan Faiman en Ernst Jansz acht jaar lang worden gevolgd, praten zij met toen nog in leven zijnde verzetsstrijders als Evy Poetiray en Maurice Ferares, en met kinderen van andere Indonesische verzetsstrijders, zoals Murjani Koesomobroto.

Evi Poetiray:
"Toen de oorlog uitbrak zei de Perhimpunan Indonesia: We gaan in het verzet! Wij willen vechten tegen de Duitsers, want de Duitsers zijn fascisten en ons land Indonesië is op dit ogenblijk ook door fascisten bezet. Duitsland is dus ook onze vijand.”

Onder leiding van moderator Joss Wibisono gaan Iwan Faiman en Ernst Jansz ons vertellen over het oorlogsverleden van hun vaders en het belang om deze vergeten helden te blijven herdenken op 4 en 5 mei. 

Na de filmvertoning volgt er een gesprek met andere kinderen van Indonesische/Indische verzetsstrijders. Het programma wordt omlijst door muziek van Ernst Jansz.

Programma:
15.30 Inloop
16.00 Begin programma
16.10 Introductie met Iwan en Ernst, o.l.v Joss Wibisono
16.25 Filmvertoning
17.25 Korte pauze
17.35 Gesprekken, performance, reflectie
18.30 Nazit

Kaartverkoop: €7,50
Koop direct uw kaarten

Foto’s poster: privé collectie van Ernst Jansz en Iwan Faiman.