15
december
2019

Debat: Afscheid - i.s.m. Nationaal Archief

Op zondag 15 december organiseert het Nationaal Archief in samenwerking met het Indisch Herinneringscentrum een debat over de waarde van Verdrag tot overdracht van de soevereiniteit van Indonesië (1949) en de betekenis van deze gebeurtenis voor de maatschappij van vandaag.

Wat betekenen de topstukken uit de tentoonstelling ‘Topstukken in Perspectief’ voor de samenleving van vandaag? Welke perspectieven zijn er? En waar schuurt het? Een debat over verschillende topstukken en hun betekenis.

Verdrag tot overdracht van de soevereiniteit van Indonesië

Met de ondertekening van het Verdrag tot overdracht van de soevereiniteit van Indonesië op 27 december 1949, komt er een einde aan de 350-jarige koloniale bezetting door Nederland van Indonesië. Op 15 december organiseert het Nationaal Archief in samenwerking met het Indisch Herinneringscentrum een debat over de waarde van dit archiefstuk en van deze gebeurtenis voor de maatschappij van vandaag.

Programma

Tijd: 12:00 - 13:30 uur 

Locatie: Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 20 te Den Haag

Kosten: €12,50. Inclusief entree tentoonstelling Topstukken in Perspectief in het Nationaal Archief en een drankje. Met uw toegangskaart heeft u die dag de mogelijkheid om tegen gereduceerd tarief (€5) de tentoonstelling Vechten voor Vrijheid te bezoeken in Museum Sophiahof.

Bestel hier direct uw kaarten.

Joss Wibisono
Joss Wibisono

Onderzoeksjournalist en publicist Joss Wibisono begint de middag met een reflectie op het document. Wibisono werkte 25 jaar voor de Indonesische afdeling van Radio Nederland Wereldomroep, de laatste twee jaar als senior redacteur. Hij schrijft het meest voor Indonesische media als Tempo (Jakarta), Tirto.id (Jakarta) en Suara Merdeka (Semarang), maar zijn essays zijn ook gepubliceerd in het Nederlands, Engels en Frans. In 2012 heeft hij een verzameling essays in boekvorm gepubliceerd, onder de titel Saling Silang Indonesia Eropa, over de wederzijdse invloeden tussen zijn moederland en Europa. In 2017 publiceerde hij de novelle Nai Kai over een tot slaaf gemaakte uit Nederlands-Indië die in Nederland als operazanger furore maakte en een bundel met korte verhalen over Indonesiërs in het verzet in Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Jasper AlbinusRaki Ap
Jasper Albinus                           Raki Ap

Verder is er op zaal – naast het document - een optreden van dichter en spoken word-artiest Jasper Albinus. Jasper treedt sinds een aantal jaar op als dichter en spoken word-artiest. Zijn dichtkunst en performance gebruikt hij als instrumenten om vraagstukken rondom identiteit, geschiedenis en politiek voelbaar te maken. Hij maakt onderdeel uit van het spoken word collectief Poetry Circle. Hij levert tijdens deze middag een poëtische bijdrage aan de thema’s en verhalen in het programma.

Tevens vindt er een panelgesprek plaats onder leiding van Stephanie Welvaart met o.a. Yvette Kopijn (Stichting Zieraad/Tracing Your Roots), Raki Ap (Free West Papua) en Rochelle van Maanen (Dekolonisatie Netwerk Voormalig Nederlands-Indië).

Stephanie Welvaart

Stephanie Welvaart Socioloog en onderzoeksassistent bij het NIOD. Werkzaam binnen het project Getuigen & Tijdgenoten onderdeel van het onderzoek Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950

Kom en praat mee!

Wij willen in het programma zoveel mogelijk diverse perspectieven belichten en standpunten aan bod laten komen. Heeft u interesse om deel te nemen aan dit panelgesprek? Stuur een mail met motivatie (max 150 woorden) naar Jeftha Pattikawa jeftha.pattikawa@nationaalarchief.nl