28
mei
2022

Blinde Vlekken | Woorden geven aan het zwijgen UITVERKOCHT

In deze editie van Blinde Vlekken vertonen we de nieuwste documentaire 'Indisch Zwijgen' over drie jonge Indische kunstenaars die in hun familieverleden duiken om via hun kunst het generatielange zwijgen over het Nederlands-Indische verleden te doorbreken.

Daarna praten we met de makers, Sven Peetoom en Juliette Dominicus. Ze gaan ons meenemen in het creatieve proces en hoe zij als derde generatie dat Indisch zwijgen proberen bespreekbaar te maken. Hoe geven we woorden aan dat zwijgen? Hoe kun je ondanks het zwijgen op zoek gaan naar je Indische roots en uitdragen wat het betekent om Indisch te zijn? Samen met Yvette Kopijn van Tracing Your Roots gaan we dat ontdekken. In dit deel van het programma beginnen we met onze zoektocht naar de verwoording en verbeelding van het zwijgen en scheppen we ruimte om onze eigen invulling te geven aan ‘Indisch-zijn’.

Indisch Zwijgen

Documentaire 'Indisch Zwijgen'

In de documentaire Indisch Zwijgen volgen we drie Indische jongeren van de derde generatie die in hun eigen familiegeschiedenis duiken in een poging het generatielange ‘Indisch zwijgen’ te doorbreken. We volgen het creatieve proces van spoken-word artiest Amara van der Elst, DJ en beeldend kunstenaar Mei Oele en filmmaker Juliette Dominicus. Hoe beïnvloedt het verzwegen verleden hun huidige leven? Hoe kunnen zij als derde generatie uitdragen wat het betekent om Indisch te zijn? De documentaire vormt een startpunt voor een gesprek over een verleden van Nederland dat tot op heden vaak onderbelicht bleef.

Indisch Zwijgen

Programma

14.30    Inloop
15.00    Start programma vertoning documentaire.
15.45    Q&A met de makers
16.00    Pauze
16.30    Kunnen we woorden geven aan het zwijgen? Ontdek het samen met Yvette Kopijn.  
17.30    Einde programma

Locatie: Museum Sophiahof, Sophialaan 10 in Den Haag

Kosten: €7,50

Bestel direct kaarten

Over de sprekers

sven

Sven Peetoom - is Indische filmmaker uit Rotterdam. Hij behaalde zijn bachelor Film- en Literatuurwetenschap aan de Universiteit Leiden in 2016 en studeerde Documentaire Regie en Montage aan de European Film College in 2017. Sven is de co-regisseur van de documentaire Indisch Zwijgen. Met deze documentaire wil Sven onderzoeken wat het betekent om Indisch te zijn anno 2022 en hoe we het zwijgen over dit verleden kunnen doorbreken.

juliette

Juliette Dominicus - is filmmaker. Ze volgde de bachelor Liberal Arts and Sciences in Utrecht en de master Documentaire en Fictie aan de Universiteit van Amsterdam. Juliette is de co-regisseur van Indisch Zwijgen en tevens een van de personages uit de film. In de documentaire zal zij samen met twee Indische kunstenaars van de derde generatie onderzoeken hoe zij via hun kunstvormen een nieuwe invulling kunnen geven aan hun Indische identiteit.

yvette

Yvette Kopijn –  is historica en werkt voor Stichting Verhalenoverleven. Haar stichting zet zich in om ongehoorde (koloniale) verhalen en geschiedenissen hoorbaar en zichtbaar te maken voor een breed publiek. Ze is de maker van het educatieve programma Tracing your Roots en heeft meerdere workshop voor verschillende generaties georganiseerd. Velen zijn door haar initiatief geïnspireerd geraakt om de zoektocht naar hun familiegeschiedenis te beginnen.

Tracing your roots