5
mei
2022

5 mei | Bevrijdingsdag

Op 5 mei organiseert het Haags Verhaal in samenwerking met het Indisch Herinneringscentrum een verhalenbijeenkomst in Museum Sophiahof. Het gesprek zal gaan tussen de Liberale Joodse gemeente in Den Haag en de Indische gemeenschap. Twee bijzondere gemeenschappen met een band: de Tweede-Wereldoorlog in het westen en in de oost.

Juist omdat we ons ervan bewust zijn dat er op ons continent momenteel oorlog plaatsvindt en er op zoveel andere plekken op de wereld nog geen bevrijding te vieren valt, willen wij op 5 mei stilstaan bij Bevrijdingsdag. Op donderdag 5 mei is er daarom een bijzondere verhalenbijeenkomst van het Haags Verhaal plaats in Museum Sophiahof tussen de Liberale Joodse gemeente in Den Haag en de Indische gemeenschap. Twee bijzondere gemeenschappen met een band: de Tweede-Wereldoorlog in het westen en in de oost. U bent van harte welkom daarbij aanwezig te zijn.

Marianne van Praag (1956) is sinds 2012 rabbijn in de Liberaal-Joodse Gemeente Beth Jehoeda in Den Haag. Marianne  dacht dat ze haar hele leven voor de klas zou staan, totdat de liefde haar na een jarenlang verblijf in Israël, naar Den Haag bracht. Op 45 jarige leeftijd ging ze studeren voor rabbijn en werd daarmee een van de zes vrouwelijke rabbijnen die Nederland telt.

Aan de kant van de Indische gemeenschap praten wij met Marit Buur, docent Frans en Engels  en schrijfster van een debuutroman Namens mijn vader. Ze dook in het verleden van haar ouders, voornamelijk haar vader. Het verleden lag in de oude kist, die na zijn dood open ging. Daarmee ging haar Indische achtergrond opleven.

Samen gaan we praten over de Tweede-Wereldoorlog, over vrijheid, over de geschiedenis en natuurlijk over familie.

Programma

17.30 uur - inloop en vrijheidsmaaltijd
18.15 uur -  start programma
21:30 uur - einde 

Locatie: Museum Sophiahof, Sophialaan 10

Kosten: €10 of €2,50 met Ooievaarspas

Aanmelden via deze link : https://www.eventbrite.nl/e/tickets-haags-verhaal-indische-gemeenschap-ontmoet-liberaal-joodse-gemeente-313650365687?aff=ebdsoporgprofile