Expositie Over Zee. Met de boot naar een nieuw thuis.

10 jun 2016 tot 31 mrt 2017

Expositie Over Zee. Met de boot naar een nieuw thuis.

Verlengd t/m 31 maart!

Het Indisch Herinneringscentrum presenteert de portrettenserie Over Zee van Molukse en Indische mannen en vrouwen die als kind of adolescent tussen 1946 en 1967 Indonesië, de voormalige kolonie Nederlands-Indië, verlieten om over zee naar Nederland te vertrekken. 

 


compilatie Indische Salon Over Zee

 

Deze portrettenserie kwam tot stand dankzij de samenwerking tussen illustratrice Machtelt de Vries, zelf van Indische komaf, en fotograaf Corné Sparidaens. De serie omvat 15 portretten van Indische en Molukse mannen en vrouwen die zich om verschillende redenen gedwongen zagen de voormalige kolonie te verlaten om over zee naar Nederland te vertrekken. Sparidaens fotografeerde de mannen en vrouwen, die als kind of adolescent de oversteek maakten. De Vries tekende de overgebleven herinneringen op. Hun verhalen schetsen niet alleen een beeld van het leven aan boord, maar ook van het vertrek uit Indonesië en de aankomst in Nederland. Verhalen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. 

 

De portretten geven een gezicht aan een deel van het verhaal van de zogeheten ‘repatriëring’. Een begrip dat niet voor iedereen een terugkeer naar het vaderland betekende, maar een reis naar een onbekend, nog te creëren ‘thuis’.

In de expositie zijn ook de films Holland aan de horizon. Herinneringen aan de overtocht  en Toen zag ik Java steeds kleiner worden... te zien. Twee korte films met historisch beeldmateriaal en interviewfragmenten over de vaart. De films zijn in voorbereiding op Kenniscentrum Repatriëring is gemaakt.


Compilatie opening Over Zee

Evenementen

  • 25 september: Rondleiding Expositie Over Zee. Kijk hier voor meer informatie.
  • ​​1 oktober: Indische Salon te Rotterdam i.s.m. Moluks Historisch Museum. Kijk hier voor meer informatie.

Frans Leidelmeijer geïnterviewd voor de film "Toen zag ik Java steeds kleiner worden…"

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Expositie: 10 juni t/m 31 maart 2017
Locatie: Indisch Herinneringscentrum/Museum Bronbeek, Velperweg 147, Arnhem
Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 10-17uur
Meer informatieinfo@indischherinneringscentrum.nl of 026-3639103

 

Ietje Tuapattinaja (1933, Malang) vertrok in 1951 op 16-jarige leeftijd met de Kota Inten. In 1951 stond Ietje klaar om haar zus uit te zwaaien die met een legerauto naar de Kota Inten gebracht zou worden. Plotseling sprong haar zus uit de auto en zei: ‘Ga jij maar in mijn plaats!’. Ietje had geen tijd om na te denken en nam, hup, de plaats van haar zus in. Met de spullen van haar zus vertrok ze naar Nederland, als enige van het gezin. Onwetend dat haar vertrek permanent zou zijn.’