PROGRAMMERING I Gepeperd Verleden

PROGRAMMERING I Gepeperd Verleden

GEPEPERD VERLEDEN I Een reizend onderzoek naar de betekenis van gedeelde koloniale thema’s vanuit verschillende perspectieven.

We zitten helaas vol. Wilt u op de wachtlijst? Stuur dan een mailtje naar: info@indischherinneringscentrum.nl ovv wachtlijst Gepeperd Verleden. Vermeld daarbij uw naam, telefoonnummer en het aantal mensen (inclusief uzelf). Zodra er een plek vrij is gekomen, nemen wij direct contact op met u.


Actuele thema’s in een breder perspectief
Ons gedeelde koloniale verleden is de afgelopen jaren op allerlei manieren actueel in de samenleving. Een meerstemmig Indisch/Moluks perspectief vormt een wezenlijk onderdeel bij duiding van dit verleden en de betekenis daarvan nu. In 2018 start het Indisch Herinneringscentrum met Gepeperd Verleden: een nieuwe programmareeks rondom vijf thema’s dekolonisatie, verzet, migratie, racisme en slavernij. Actuele thema’s die soms verhitte discussies opleveren, maar van belang zijn om samen met elkaar te voeren. Wij zijn benieuwd naar jouw stem!

Doe mee!
Met Gepeperd Verleden onderzoeken we samen met elkaar deze actuele thema’s die ons allen aangaan. Hoe verhouden verschillende perspectieven en ervaringen zich tot elkaar? Hoe werkt dit door in het heden? Waar sta jij? Waar willen we samen naartoe? Tijdens de kick-off passeren de vijf thema's de revue en horen we graag wat jij vindt: hoe denk jij over de thema's? Welke onderwerpen vind jij dat we in deze reeks beslist zouden moeten meenemen? Kom naar de kick-off op zondag 4 februari 2018 en laat je horen.


PROGRAMMA

PANELGESPREKKEN
Samen met diverse panelleden en het publiek gaan we nader in op de thematiek. Tijdens diverse panelgesprekken spreekt moderator Wim Manuhutu met o.a. Reggie Baay (auteur van o.a. Daar werd wat gruwelijks verricht), Marjolein van Asdonck (hoofdredacteur Moesson), Lara Nuberg (historica en blogger van Gewoon een Indisch Meisje), Stephanie Welvaart (socioloog en onderzoeksassistent binnen het project Getuigen & Tijdgenoten) Ron Habiboe (historicus en onderzoeker o.a. project De Doden Tellen), Bo Tarenskeen (theatermaker en mede-oprichter vanTheater na de Dam), Yomi Hitijahubessy (Zwart onder Oranje) en vast panellid, journalist Ricci Scheldwacht (Echte Hockeyers douchen niet).


vlnr: Marjolein van Asdonck, Ricci Scheldwacht, Reggie Baay, Stephanie Welvaart
Yomi Hitijahubessy, Bo Tarenskeen en Lara Nuberg, Ron Habiboe
 

REPORTAGE: Van Oost naar West
Één van de vaste onderdelen in de Gepeperd Verleden-reeks is Van Oost naar West: een reizende reportage over hoe er in Nederland wordt gedacht over de thematiek. De jonge betrokken historica Lara Nuberg reist hiervoor samen met cameraman Armando Ello het land door op zoek naar verhalen. De input uit het land verwerken we in de programma's. Zo wordt het publiek mede-samensteller van de inhoud van het programma.


intro reporters Gepeperd Verleden

Lara: "Het Indisch verleden gepeperd of pittig? Dat zou ik vroeger vooral over het eten hebben gezegd. Nu ik me meer verdiept heb in de Indische geschiedenis, verbaas ik me steeds meer dat een Indisch perspectief zo vaak ontbreekt in debatten over bijvoorbeeld dekolonisatie, migratie en racisme. Ik hoop er tijdens deze reportagereeks achter te komen waarom dit zo is en hoe Indisch Nederland denkt over deze thema's en hoe dit zich verhoudt tot andere perspectieven van nazaten uit andere voormalige koloniën van Nederland."

Armando: "Als filmmaker probeer ik zoveel mogelijk de Indische geschiedenis te verbeelden in fotografie of film. Dat is mijn taal. Ik vind dat er meerdere kanten zijn aan ons gedeelde verleden dat soms teveel van één kant wordt belicht. De indische geschiedenis typeert zich door multiperspectiviteit die evenveel belicht zou moeten worden. Zo creëer je meer begrip over het verleden wat we samen immers delen."


DANSPERFORMANCE ASIAN PERSUASION
Tijdens de kick-off nemen Nita Liem en Rajiv Bhagwanbali je mee in de thematiek en dansen een duet uit de voorstelling Asian Persuasion van collectief Don’t Hit Mama.


Asian Persuasion is een mobiel laboratorium, waar de fricties in ons hedendaagse global village in dans, fotografie en tekst aan de kaak worden gesteld. Een verhaal over familiebagage uit een Aziatisch koloniaal verleden.

Oprichtster Nita Liem beweegt tussen twee werelden: de oude traditie versus het hier en nu – Javaanse hofdans en hiphop. Het parcours dat ze bewandelt komt voort uit haar eigen reis van Indonesië naar Nederland. Onderweg strijden verschillende kwaliteiten om de voorrang – soms vullen ze elkaar aan. Wat kies je als tweede of derde generatie en welke bagage kiest jou? Wat neem je mee, wat laat je achter?
 

MUZIEK I Esther Nijhove en Marcel Atapary
Tijdens het programma een mooie muzikale bijdrage van zangeres Esther Nijhove (The Voice) en gitarist Marcel Atapary. Hieronder samen te zien in mooi filmpje het kader van de #ikherdenk-campagne voor de Indiëherdenking.

KOM JE OOK?
De Kick-off vindt begin 2018 plaats op onze nieuwe locatie Sophiahof, aan de Sophialaan 10 in Den Haag.

Datum: 4 februari 2018,
Tijd: 13:30-14:00 ontvangst, 14:00-17:00 programma, 17:00-18:00 borrel met Indische hapjes (inclusief)
Locatie: Sophialaan 10, Den Haag
Entree: €7,50, het bedrag voorafgaand overmaken aan NL56 INGB 0652221580 t.n.v. Stichting Indisch Herinneringscentrum te Den Haag o.v.v. Gepeperd Verleden.
Aanmelden: We zitten helaas vol. Wilt u op de wachtlijst? Stuur dan een mailtje naar: info@indischherinneringscentrum.nl ovv wachtlijst Gepeperd Verleden. Vermeld daarbij uw naam, telefoonnummer en het aantal mensen (inclusief uzelf). Zodra er een plek vrij is gekomen, nemen wij direct contact op met u.
of ons nieuwe telefoonnummer 070 - 200 25 00.

Gepeperd Verleden is een programma ontwikkeld door het Indisch Herinneringscentrum en wordt mede mogelijk gemaakt dankzij steun van het vfonds.

Beeld: links: Studioportret met doek als achtergrond met opgeschilderde bloemen. Twee vrouwen aan tafel met baby Anne. Fotograaf: Deschaux, Eugene. Anne oud 14 dagen (vermoedelijk 14 maanden), vermoedelijk met moeder en 'baboe', Collectie Tropenmuseum. Rechts: Johan Coenraad Leich 1823 –1890 Portret van Jan Kooij / Jan Kooi 1882 Olieverf op doek, Museum Bronbeek, Arnhem

De titel Gepeperd Verleden is geinspireerd op het boek van Harm Stevens: Gepeperd Verleden: Indonesië en Nederland sinds 1600. Een prachtige uitgave van de afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum.