'Het Verhaal van Indië'

Het Indisch Herinneringscentrum staat voor de opgave om de herinnering aan de gebeurtenissen in Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarna levend te houden. Het wil met een eigentijdse publiekspresentatie de aandacht vestigen op deze periode. Het Indisch Herinneringscentrum en Museum Bronbeek besluiten om gezamenlijk één presentatie te maken over de geschiedenis van Indische Nederlanders, 'Het Verhaal van Nederlands-Indië'. Een lastige opgave omdat de invalshoeken van beide partijen uiteenlopen. De focus van Museum Bronbeek als KNIL-museum ligt op de militaire geschiedenis. Het Indisch Herinneringscentrum wil juist het verhaal van de burgers laten zien – dat natuurlijk ook niet eenduidig is!

Het NIOD is gevraagd om een historische onderbouwing van het te presenteren verhaal. Museum Bronbeek, het Indisch Herinneringscentrum en een redactieraad buigen zich over de vraag welke onderwerpen wel of niet aan de orde moeten komen, deskundigen worden geraadpleegd. Verschillende perspectieven en gevoeligheden passeren de revue, er wordt gewikt en gewogen.

In samenspraak met  een tentoonstellingsontwerpbureau neemt de publiekspresentatie steeds vastere vormen aan.

Erry Stoové, voorzitter van het Indisch Herinneringscentrum, vertelt in het laatste filmfragment wat voor het bestuur de moeilijkste beslissing was.


 

You are here