Nieuwsbrief 4 - 2009

Nieuwsbrief 4 - 2009

Oeroeg

 

Hoe kan het anders dan om Oeroeg gaan in mijn column. Nederland las Oeroeg. Wie lid is van een van de Nederlandse bibliotheken kon het boek van Hella Haase gratis ophalen.

In mijn woonplaats Alphen aan den Rijn liep de uitgifte heel goed. In Arnhem is men door de voorraad heen en heeft men het boek aan 9.000 mensen uitgereikt. Ik heb Oeroeg lang geleden gelezen voor mijn verplichte boekenlijst op de HBS. Lekker dun en ook over mijn geboorteland, zal ik gedacht hebben.

Interview met Yvonne van Genugten:

 

“Je kunt de oorlog in Nederlands-Indië pas begrijpen als je er ook de periode omheen bij betrekt.”

Sinds ze is aangetreden als directeur van het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek, maakt Yvonne van Genugten (46) weer hetzelfde mee als toen ze net was begonnen met haar studie Indonesische talen en culturen. “Mijn opa begon mij pas verhalen over het Jappenkamp te vertellen op het moment dat ik ging studeren. Alsof hij toen pas het gevoel had dat ik hem begreep.” Kort geleden ontmoette ze een oudoom die haar nog nooit over vroeger had verteld, maar nu ineens losbrandde over de tijd dat hij gevangen zat in Glodok. Zelfs haar moeder vertelde haar laatst nog een verhaal over de Bersiap dat ze nooit eerder had gehoord. “Mijn nieuwe functie maakt iets los in mijn familie, mijn moeder vertelt meer over vroeger, mijn tantes praten er met elkaar over. Stel je voor dat het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek hetzelfde zou kunnen losmaken in de Indische gemeenschap. Dat zou toch geweldig zijn.”

Geen Requiem

 

Begin volgend jaar stellen het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek en de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 gratis een boekje [Marion Bloem] beschikbaar met het prachtige gedicht Geen Requiem van Marion Bloem. De Indische auteur schreef en las het gedicht voor ter gelegenheid van de nationale herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag op 15 augustus 2009. Vele mensen waren geraakt door haar verhaal en vanuit diverse kanten werd gepleit voor het in boekvorm uitgeven van het gedicht. Op initiatief van de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 is het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek gestart met de productie, gefinancierd door de Stichting Afwikkeling Het Gebaar.

Het verhaal van Indië verbeeld

 

Tijdens een bijeenkomst van de stichting Gastdocenten WOII Zuidoost-Azië in november op Bronbeek gaf Erry Stoové, voorzitter van de Stichting Indisch Herinneringscentrum Bronbeek inzicht in de ontwikkelingen bij het herinneringscentrum.

Bestuur en staf van het herinneringscentrum werken aan:
• het levend houden van de geschiedenis van Indië;
• het vergroten van de kennis over dit hoofdstuk van de vaderlandse geschiedenis;
• het uitbouwen van het Landgoed Bronbeek tot de pleisterplaats voor de Indische gemeenschap;
• het bevorderen van samenwerking met en tussen de talloze organisaties.

Inmiddels is het herinneringscentrum verschillende producten aan het ontwikkelen, zoals de webportal en zoekdienst Indië in oorlog, het stripboek ‘De Brief’ en de publiekspresentatie ‘Het verhaal van Indië’ in samenwerking met Museum Bronbeek. 

Colofon

 

Deze nieuwsbrief is tevens online te lezen op www.indischherinneringscentrum.nl. Het volgende nummer komt uit in maart 2010.

Bestuur Stichting Indisch Herinneringscentrum Bronbeek: Erry Stoové - Bing Go - Jan Willem Kelder - Kees Neisingh - Vaya Nijhof-Schippers - Winnie Sorgdrager

Indisch Herinneringscentrum Bronbeek
Velperweg 147
6824 MB Arnhem
Email: info@indischherinneringscentrum.nl