Nieuwe voorzitter Indisch Herinneringscentrum

Op 1 oktober treedt Erry Stoové af als bestuursvoorzitter van het Indisch Herinneringscentrum. Hij wordt opgevolgd door Jan Willem Kelder, die net als Stoové bestuurslid van het eerste uur is. Stoové heeft, in opdracht van het ministerie van VWS, het zeskoppige bestuur gevormd van de in november 2007 opgerichte stichting Indisch Herinneringscentrum.

Tijdens de bestuursperiode van Stoové (President van de International Social Security Association en voormalig voorzitter van de Raad van Bestuur van de Sociale Verzekeringsbank), is het Indisch Herinneringscentrum van de grond af opgebouwd en uitgegroeid tot een volwassen organisatie, die het Indisch geheugen voor de toekomst is. In augustus 2009 werd het kantoor van het Indisch Herinneringscentrum geopend op landgoed Bronbeek in Arnhem. Grote projecten kwamen daarna tot stand, waaronder het webportaal Indië in Oorlog, de tentoonstelling het Verhaal van Indië (i.s.m. Museum Bronbeek) en het stripboek ‘De Terugkeer’. In 2014 werd het aanbod van het Indisch Herinneringscentrum aangevuld met de Wereld Express, een reizende doe-tentoonstelling voor de jeugd van 10-14 jaar. ‘Het vervult mij met enige weemoed. Wat een eervolle opdracht was, groeide uit tot een levensopdracht. Het IHC heeft zich in mijn hart en ziel genesteld. Ik zal het op enige afstand blijven volgen”, aldus Stoové.

Bestuurslid Kelder (voormalig voorzitter Raad van Bestuur TNO a.i. en Vice-admiraal b.d.) neemt de taak op zich om samen met de overige bestuursleden van het eerst uur, Winnie Sorgdrager, Vaya Nijhof, Bing Go en de nieuwkomer in het bestuur Peter Steenmeijer, verder vorm te geven aan het Vierde Herinneringscentrum in Nederland. Kelder: “Ik vind het een eervolle taak. Er is nog veel te winnen. Ons verhaal moet verder worden ingekleurd. Moet nog meer facetten krijgen: een vaste plek, die voor vele generaties na ons nog steeds gemakkelijk toegankelijk is.”

Erry Stoové (aftredend voorzitter)

Jan Willem Kelder (nieuwe voorzitter)