Indië-herdenking rechtstreeks bij de NOS

De NOS doet rechtstreeks verslag van de herdenkingsplechtigheid bij het Indisch Monument in Den Haag op vrijdag 15 augustus. Op deze dag wordt stilgestaan bij de Japanse capitulatie in Zuidoost-Azië in 1945, waarmee een definitief einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog.

 

De herdenkingsplechtigheid - met onder meer een toespraak van voormalig Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, beelden van de kransleggingen en het defilé - is vrijdag 15 augustus vanaf 12.10 uur rechtstreeks te zien op Nederland 1. De herdenking wordt muzikaal omlijst door de Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso' en de Residentie Bach Ensembles. 's Avonds volgt vanaf 19.23 uur op Nederland 2 een uitgebreide terugblik op de herdenkingsplechtigheid.

Presentator Margriet Vroomans spreekt met Reggie Baay, schrijver van onder meer 'De Ogen van Solo'. Baay vertelt over zijn Indonesische grootmoeder en over zijn vader, die aan de Birmaspoorlijn werkte. Eveneens te gast is Griselda Molemans, die onderzoek deed naar de in alle opzichten kille ontvangst van Nederlanders, Indische Nederlanders en Indonesische loyalisten na de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Ze schreef er het boek 'Opgevangen in Andijvielucht' over. Ten slotte spreekt Vroomans met Yvonne van Genugten, directeur van het Indisch Herinneringscentrum, over de mobiele tentoonstelling de Wereld Express en over de documentaire 'Spoor van 100.000 doden' die te zien zal zijn op documentairekanaal NPO Doc (voorheen Holland Doc 24)

15 augustus op televisie:

NOS Indië-herdenking, 12.10 - 13.40 uur, Nederland 1

NOS Indië-herdenking, nabeschouwing, 19.23 - 19.48 uur, Nederland 2

Spoor van 100.000 doden, 19.53 uur, NPO Doc