Update: het laatste deel verschijnt maandag 18/8 in plaats van vrijdag 15/8.

De antwoorden op deze vraag aan Indische jongeren met uitlopende achtergrond zijn vastgelegd in een aansprekende Youtube-serie Hoe Indisch ben jij? van het Indisch Herinneringscentrum en de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945. De drie delen verschijnen op Youtube (kanaal indischhcb) achtereenvolgens op vrijdag 1, 8 en 15 augustus om 10.00 uur.

De filmcompilaties Hoe Indisch ben jij? vormen een opmaat naar de jaarlijkse Indiëherdenking op 15 augustus bij het Indisch Monument in Den Haag. Dan herdenkt Nederland de capitulatie van Japan in Nederlands-Indië. Hiermee kwam er definitief een einde aan de Tweede Wereldoorlog. De Youtubefilmpjes Hoe Indisch ben jij? zijn onderdeel van de jaarprogrammering van gezamenlijke activiteiten van het Indisch Herinneringscentrum en Stichting Herdenking, bedoeld om een breder en jonger publiek aan te spreken.

Indische Salon
Nieuw in de programmering van de nationale Indiëherdenking op 15 augustus in het World Forum in Den Haag is de Indische Salon. Hierin wordt het thema van de Indiëherdenking 2014 Het besef uit Indië te komen opgepakt als een vraag. Over welk besef hebben we het en over welk Indië? Wat betekent dit anno 2014 voor de verschillende geledingen binnen de Indische gemeenschap en voor de Nederlandse samenleving?

Door in gesprek te gaan met 1e, 2e en 3e generatie Indische Nederlanders en mensen uit de onderwijs- en onderzoekswereld willen het Indisch Herinneringscentrum en de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 inzoomen op de wijze waarop verhalen worden verteld en kennis wordt overgedragen. Zowel binnen de sfeer van de familie en de vriendenkring als in formele situaties zoals school en werk. Hoe gaat het er op institutioneel niveau aan toe?

Gespreksleider is historicus Wim Manuhutu. Hij gaat in gesprek met Remco Raben, Joost van Bodegom, Margaret Leidelmeijer, Cobine Ramaekers en Fabian Benjamins en betrekt het publiek daarbij.

Wereld Express
De hele dag zal bij het World Forum de Wereld Express staan, een doe-tentoonstelling over anders-zijn en jezelf zijn anno nu tegen de achtergrond van de geschiedenis die we hebben met Nederlands-Indië. Grote thema’s zoals herdenken, anders-zijn, vooroordelen en wonen in een ander land passeren op een uitnodigende wijze de revue.

Eerder dit jaar
In mei/juni organiseerden de organisaties ook al twee Indische Salons en INDOroutes (zie artikel in de nieuwsbrief), een jongerenevent voor Indische jongeren die meer met hun achtergrond willen doen.

De gezamenlijke activiteiten van het Indisch Herinneringscentrum en de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 worden mede mogelijk gemaakt met financiële steun van