Strip De Terugkeer

Strip De Terugkeer

Strip De Terugkeer

Onderbouw vmbo, havo, vwo

De educatieve strip De Terugkeer vertelt de hele geschiedenis van Nederlands-Indië op een spannende en interessante manier. 

De strip
Bas (81) keert terug naar Indonesië, het land waar hij is geboren en opgegroeid. Het land ook dat destijds een kolonie van Nederland was en Nederlands-Indië heette. Tijdens de vliegreis vertelt hij aan zijn nichtje Maureen (24) zijn levensverhaal. Hij vertelt over zijn gelukkige kinderjaren, de Japanse bezetting en de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. En over Soerati, het meisje op wie hij smoorverliefd werd toen hij als jongeman meevocht in het Nederlandse leger tegen de Indonesische nationalisten. Bas beseft heel goed dat de kans haar terug te vinden miniem is in een land met 200 miljoen inwoners. In Indonesië komt hij tot een schokkende ontdekking... Het verhaal van Bas neemt de lezer mee naar de koloniale samenleving in het Indonesië van toen, de Japanse inval, de bezetting door de Japanners, de interneringskampen, de Japanse capitulatie en de daaropvolgende Bersiap - de periode van chaos en geweld die de inleiding vormde tot de onafhankelijkheidsstrijd die vier jaar zou duren. 

In de klas
De educatieve versie van de strip bevat een educatief katern met docentenhandleiding en werkbladen. Scholen kunnen het lespakket à € 90,- (30 stripboeken en 1 docentenhandleiding) bestellen via deterugkeer@nbdbiblion.nl. Er is zowel een Nederlandstalige, als een Engelstalige versie. 

Docentenwebsite 
Klik hier om naar de docentenwebsite te gaan. Daar kun je alle werkbladen en docentenhandleiding downloaden, zodat je ze kunt printen. Ook kun je op deze website de trailer bekijken.

Boekhandelseditie
Belangstellenden kunnen deze editie hier bestellen à € 7,50 per stuk excl. verzend- en administratiekosten. Een boekhandelseditie zonder educatief katern is te koop in de boekhandels à € 17,95 (ISBN 978 90 2455 9336, gebonden in harde kaft, 64 pagina's).

De methode
Het verhaal is door Ruud van der Rol en Eric Heuvel indrukwekkend verteld en vormgegeven. Eerder maakten zij De Ontdekking en De Zoektocht, genomineerd voor de prestigieuze Eisner Award. Het succes van strips over de Tweede Wereldoorlog in Nederland en de Holocaust (De Ontdekking, De Zoektocht) laat zien dat het mogelijk is om een grote groep jongeren te bereiken met een ‘moeilijk’ verhaal. Het laagdrempelige medium van de strip maakt het mogelijk om via een boeiend verhaal veel te leren. De Terugkeer werd in opdracht van het Indisch Herinneringscentrum gemaakt door EduProducties. Op 22 september 2010 werd de strip gepresenteerd en werden 200.000 exemplaren gratis ter beschikking gesteld aan scholen in het voortgezet onderwijs. 

 

Praktische informatie

Voor wie: onderbouw vmbo, havo, vwo

Materiaal: strip(s), trailer, werkbladen en docentenhandleiding. Taal: Nederlands of Engels.
Hier kun je de werkbladen en docentenhandleiding downloaden en trailer bekijken.

Duur: ca. 1 uur

Kosten: lespakket à € 90,- (30 stripboeken en 1 docentenhandleiding)

Bestellen: lespakket via deterugkeer@nbdbiblion.nl

Meer informatie? Bel (026) 363 91 03 of e-mail

 

De makers aan het woord