PROGRAMMA I Gepeperd Verleden

4 feb 2018

PROGRAMMA I Gepeperd Verleden

GEPEPERD VERLEDEN I Een reizend onderzoek naar de betekenis van gedeelde koloniale thema’s vanuit verschillende perspectieven.

Actuele thema’s in een breder perspectief
Ons gedeelde koloniale verleden is de afgelopen jaren op allerlei manieren actueel in de samenleving. Een meerstemmig Indisch perspectief vormt een wezenlijk onderdeel bij duiding van dit verleden en de betekenis daarvan nu. In 2018 start het Indisch Herinneringscentrum met Gepeperd Verleden: een nieuwe programmareeks rondom vijf thema’s dekolonisatie, verzet, migratie, racisme en slavernij. Actuele thema’s die soms verhitte discussies opleveren, maar van belang zijn om samen met elkaar te voeren. Wij zijn benieuwd naar jouw stem.

Van Oost naar West
Één van de vaste onderdelen in de Gepeperd Verleden-reeks is Van Oost naar West: een reizende reportage  naar hoe er in Nederland wordt gedacht over de thematiek. De jonge betrokken historica Lara Nuberg reist hiervoor samen met cameraman Armando Ello het land door op zoek naar verhalen. De input uit het land verwerken we in de programma's. Zo wordt het publiek mede-samensteller van de inhoud van het programma.

Lara: "Het Indisch verleden gepeperd of pittig? Dat zou ik vroeger vooral over het eten hebben gezegd. Nu ik me meer verdiept heb in de Indische geschiedenis, verbaas ik me steeds meer dat een Indisch perspectief zo vaak ontbreekt in debatten over bijvoorbeeld dekolonisatie, migratie en racisme. Ik hoop er tijdens deze reportagereeks achter te komen waarom dit zo is en hoe Indisch Nederland denkt over deze thema's en hoe dit zich verhoudt tot andere perspectieven van nazaten uit andere voormalige koloniën van Nederland"

Armando: "Als filmmaker probeer ik zoveel mogelijk de Indische geschiedenis te verbeelden in fotografie of film. Dat is mijn taal. Willen we het 'gepeperd verleden' delen dan is verbeelding ervan noodzaak en een waardevolle aanvulling naast tekst, gesprek, debat, presentatie en andere vormen van verhalen vertellen en het delen over de 'indische' geschiedenis. Ik vind dat er meerdere kanten zijn aan ons gedeelde verleden dat soms teveel van één kant wordt belicht. De indische geschiedenis typeert zich door multiperspectiviteit die evenveel belicht zou moeten worden. Door het van alle kanten te belichten, creëer je meer begrip over het verleden dat we samen immers delen.

Panelgesprek
Samen met diverse panelleden en het publiek gaan we nader in op de thematiek. Moderator Wim Manuhutu gaat hierover in gesprek met o.a. Reggie Baay, auteur, bekend van o.a. Daar werd wat gruwelijks gericht, Marjolein van Asdonck, hoofdredacteur van Indisch Maandblad Moesson, historica Lara Nuberg, theatermaker, schrijver en regisseur Bo Tarenskeen, Yomi Hitijahubessy (Zwart onder Oranje) en vast panellid journalist Ricci Scheldwacht.


vlnr: Marjolein van Asdonck, Ricci Scheldwacht, Reggie Baay en Lara Nuberg

 

Asian Persuasion: van oost naar west en van west naar oost
Tijdens de kick-off Gepeperd Verleden voeren dansers Nita Liem en Rajiv Bhagwanbali een stuk op uit de dansvoorstelling Asian Persuasion van Don’t Hit Mama.

Asian Persuasion is een mobiel laboratorium, waar de fricties in ons hedendaagse global village in dans, fotografie en tekst aan de kaak worden gesteld. Een verhaal over familiebagage uit een Aziatisch koloniaal verleden, over herkenbare familie eigenschappen die we altijd bij ons dragen maar die niet altijd zichtbaar (mogen) zijn.

Nita Liem beweegt tussen twee werelden: de oude traditie versus het hier en nu – Javaanse hofdans en hiphop. Het parcours dat ze bewandelt komt voort uit haar eigen reis van Indonesië naar Nederland. Onderweg strijden verschillende kwaliteiten om de voorrang – soms vullen ze elkaar aan. Wat kies je als tweede of derde generatie en welke bagage kiest jou? Wat neem je mee, wat laat je achter?

Doe mee!
Met Gepeperd Verleden onderzoeken we op interactieve en multidisciplinaire wijze deze actuele thema’s die ons allen aangaan. Hoe verhouden verschillende perspectieven en ervaringen zich tot elkaar? Hoe werkt dit door in het heden? Waar sta jij? Waar willen we samen naartoe?

We nodigen je van harte uit om deel te nemen aan deze reeks die eerst start met een kick-off waarin we graag je input willen horen over de vijf thema's. Hoe denk jij erover? Welke onderwerpen vind jij dat we in deze reeks beslist zouden moeten meenemen? Kortom: kom naar de kick-off op zondag 4 februari 2018 en laat je horen!

De Kick-off vindt begin 2018 plaats op onze nieuwe locatie Sophiahof, aan de Sophialaan 10 in Den Haag.

Datum: 4 februari 2018 Tijd: 13:30-14:00 ontvangst, 14:00-17:00 programma, 17:00-18:00 borrel (inclusief)
Locatie: Sophialaan 10, Den Haag
Entree: €7,50, het bedrag graag voorafgaand overmaken aan NL56 INGB 0652221580 t.n.v. Stichting Indisch Herinneringscentrum te Den Haag o.v.v. Gepeperd Verleden.
Aanmelden: kan hier
of ons nieuwe telefoonnummer 070 - 200 25 00.


Gepeperd Verleden is een programma ontwikkeld door het Indisch Herinneringscentrum en wordt mede mogelijk gemaakt dankzij steun van het vfonds.

Beeld: links: Studioportret met doek als achtergrond met opgeschilderde bloemen. Twee vrouwen aan tafel met baby Anne. Fotograaf: Deschaux, Eugene. Anne oud 14 dagen (vermoedelijk 14 maanden), vermoedelijk met moeder en 'baboe', Collectie Tropenmuseum. Rechts: Johan Coenraad Leich 1823 –1890 Portret van Jan Kooij / Jan Kooi 1882 Olieverf op doek, Museum Bronbeek, Arnhem

De titel Gepeperd Verleden is geinspireerd op het boek van Harm Stevens: Gepeperd Verleden: Indonesië en Nederland sinds 1600. Een prachtige uitgave van de afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum.