In het kader van 75 jaar vrijheid gaan Nederlandse provincies in opdracht van het NIOD op zoek naar de 100 meest indrukwekkende foto's van mensen die de oorlogsperiode hebben meegemaakt. Omdat Nederlands-Indië, Suriname en de Antillen als geheel geen provincies zijn, worden de foto’s van mensen uit die oorlogsgebieden verzameld via ons en Stichting Pelita.

Vrijdag 15 november wordt de zoektocht naar foto's uit de oorlogsgebieden in Nederlands-Indië en 'de West' gemarkeerd met een overhandiging van een foto van een Japans interneringskamp aan oud-minister Ben Bot.

Publieksjury en tentoonstelling

In de periode van half november tot 15 januari kan iedereen zijn/haar foto's insturen via het IHC of Stichting Pelita. De provinciale werkgroep maakt vervolgens een voorselectie van de ingezonden foto's, waarna een publieksjury de keuze voor de 25 meest aansprekende foto's bepaalt. In januari 2020 komen de provinciale selecties samen. Daaruit worden - wederom door een publieksjury - in maart 2020 de 100 meest aansprekende beelden gekozen, c.q. WOII in 100 foto's.  

Op 31 maart 2020 opent de Tweede Kamer de nationale tentoonstelling 'WO2 in 100 foto's'. 

Help mee | WO2 in 100 foto's 

Beschikt u over fotomateriaal uit die tijd die beslist in de selectie moet worden opgenomen? Neem dan contact op met ons of Stichting Pelita. 

Stuur uw foto's naar info@pelita.nl of info@indischherinneringscentrum.nl onder vermelding van '100 foto's'. 

De 'provincie' Nederlands-Indië, Suriname en de Antillen verzamelt foto's uit archieven, instellingen en foto's uit privébezit die aansluiten bij de volgende thema's: 

  • Mobilisatie in Indië, Militaire Strijd, Japanse capitulatie, Bersiap 
  • Vervolging, internering
  • Japanse aanwezigheid, Nationalisten
  • Verzet en repressie (Romusha’s)
  • Dagelijks leven

Alvast veel dank voor uw medewerking!